Tre spørsmål fra en feministisk quizmaster

1. Hva er skummelt med å lage quiz for barn?

Denne våren har jeg vært redaktør for en quizbok for barn. Jeg liker quiz, jeg liker barn, det var ikke så veldig vanskelig å takke ja til forespørselen.

Men jeg syntes det var skummelt at man bør tenke enda mer over hva man vil formidle i en quizbok for barn enn for voksne.

Å lage quiz for barn handler ikke bare om å lage en lett voksen-quiz. Barn har egne erfaringer. Bare spør en gjennomsnittlig femåring om dinosaurer eller Paw Patrol – jeg tør gjette på at femåringen vinner quizzen!

Å lage barne-quiz handler om å ta barns erfaringsverden på alvor. Arne Bendiksen og Trond Viggo er din barndomsquiz, ikke deres.

2. Hva er allmennkunnskap?

Hint: Svaret ligger skjult i den andre stavelsen i det ordet.

Skal noe bli allmennkunnskap, må vi begynne et sted. Det er der skolen og NRK Super og Aftenposten Junior og kanskje quizboken min kommer inn.

Da er det lurt å tenke nøye over hva vi regner som allmennkunnskap. For selv om quiz ikke er en kjønnsdelt sport, sendte Norge i fjor tre lag med totalt 12 mannlige deltagere til Quiz-OL.

Det er vel flere grunner til det, men jeg mistenker at det kan ha med hva som pleier å bli quizzet om.

Wikipedia-artikkelen om bryllupskjolen til Catherine Middleton, («Hvem giftet prins William seg med i 2011?») ble det masse diskusjon om. For fortjente den egentlig en egen artikkel? Det var jo bare en brudekjole, den hadde ikke nok «notability». Det var ikke nok interesse, mente flere Wikipedia-bidragsytere.

87 % av de som redigerer Wikipedia, er menn.

Det er også høy manneandel i norsk quiz-miljø. Jeg tror det påvirker hvilke temaer vi regner som quizbare. For eksempel delte NRK en quiz i forbindelse med nevnte OL. 7 av 10 spørsmål handler om menn. 1 av 10 handlet om en kvinne.

Og av de to resterende uten personer handlet ett om bordeller. Assa …

3. Men hvorfor lage quiz, da?

Vi har et ansvar når vi lager quiz.

I min quizbok for barn tok jeg med spørsmål om mensen, 8. mars og kvinnelig skiflyvning. I spørsmålshaugen jeg hadde fått fra en database, byttet jeg ut spørsmålene om onkel Skrue og Olav Thon med spørsmål om Kim Friele og suffraggetter.

Jeg vil at barn skal kunne mer om likestilling enn om kapitalisme. Jeg vil heller at de skal vite hva man bruker en tampong til enn hvorfor Olav Thon er kjent.

Og jeg vil at barna skal kunne vinne over foreldrene sine i påsken fordi det er spørsmål om Frost og Brannbamsen Bjørnis.

Så etter hvert kommer de til å lære seg mer og mer, fordi de opplever at quiz er en mestringsarena og et sted å lære. De har det gøy – og så kanskje kan jeg ta bittelitt av æren for at det er en kvinne på et av Quiz-OL-landslagene i 2042. Det er i alle fall lov å drømme.

Boken koster 99 kroner i butikken og bare 87 kroner på nettet.

PS. Det tok datteren min under fem minutter å oppdage en fasitfeil. Det er garantert flere. Man kan være feminist og likevel gjøre feil! Dagens preken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.