Kan Durek bli prins?

Jeg satt akkurat og så på en meningsløs video på Dagbladet, så da tenkte jeg at her er det muligheter for å rydde opp. Gratulerer, her får du det norske kongehus 101:

Hvorfor snakker vi om Durek og Märtha nå?

De har gitt et intervju til Vanity Fair. Der forteller Durek at han har planlagt å fri. Det burde jo ikke overraske noen, all den tid de virker til å elske hverandre, har vært sammen en stund og Märtha kommer fra en familie som liker at man «put a ring on it» på det man liker. Selv om broren hennes var samboer en stund først.

Kan Durek bli prins?

Teknisk sett: ja. Det er kong Harald som bestemmer hvem som får titler i Norge. Det er også han som kunne fratatt Märtha Louise en eventuell tittel i fjor da folk bråkte om det. (Husker dere det, folkens, da det var vår største bekymring? 2019. Vi visste ikke hvor bra vi hadde det.)

Men: Ingen er blitt prins ved ekteskap i Norge før. Kong Haralds to søstre giftet begge seg med menn som ikke ble prinser. Märtha Louise har vært gift før. Ari Behn fikk ikke prinsetittel. Det er veldig usannsynlig at Durek Verrett skulle få prinsetittel.

I Norge er det altså ikke tradisjon for å gi prins-prinsesse-tittel til de som ikke gifter seg med tronarving.

Ville Durek blitt prinsesse hvis han var dame?

Sørgelig nok er det mer sannsynlig, ja. Det norske kongehus virker ganske friskt, men det er tuftet på patriarkatet, uansett hvor fresk Sonja er. Så det er god sjanse for at en kvinnelig ektefelle lettere ville blitt prinsesse, fordi man forventer i større grad at kvinner tar mannens navn, at de er søte og smiler, at de har dårlig retningssans.

Ops, dette skled litt ut.

Men ja. Jeg synes det er noe tøys at ikke menn som er gift med dronninger, blir konger. Derfor mener jeg at ut fra et feministisk synspunkt ville det vært kult med prins Durek.

Er Märtha Louise prinsesse, da? Har ikke hun sagt fra seg tittelen?

Nei, hun sa fra seg tittelen «Hennes kongelige høyhet». For oss vanlige folk er det ikke så lett å forstå forskjellen, men du kan si at «prinsesse» handler mer om familien du er født/giftet inn i, mens «Hennes kongelige høyhet» handler mer om hvordan andre folk skal behandle deg.

Dette var et system som ble laget for flere hundre år siden da adelen ikke var fullt så omtenksomme som i dag. Det er sannelig ikke lett for den gjengen der å være sosialdemokrater, det skal de ha.

Hvordan er det i utlandet, da?

I Sverige er det tre kongebarn: Kronprinsesse Victoria, prins Carl Philip og prinsesse Madeleine. Victorias Daniel er prins, fordi han er gift med arveprinsessen. Prins Carl Philip er gift med prinsesse Sofia. Madeleines Chris har beholdt guttenavnet og heter Chris O’Neill. Dessuten tror jeg kongen delte ut titler litt som på fest, før han skjønte at å gi ALLE barnebarna sine prinse- og prinsessetitler + kongelige høyheter + hertugdømmer var kanskje å gå litt bananas. Så nå har de strammet inn praksisen, selv om Carl Philips og Madeleines barn fortsatt er prinser/prinsesser (men ikke kongelige høyheter)

I Danmark har begge (alle) dronning Margrethes svigerdøtre blitt prinsesser ved giftemål. Alle barnebarna hennes er også prinser og prinsesser + høyheter.

I Storbritannia er Elizabeth gjerrig med titler. Ikke en gang Diana var «ekte prinsesse», hun var «bare» prinsessen av Wales som en slags smittetittel. Camilla har samme tittel i dag, men hun bruker den ikke. Dronningens øvrige sønner skapte ikke prinsesser av sine ektefeller, men hertuginner. Dronningens datter Anne skapte ikke en gang det, bare «sir» av sine menn. Fordi, jeg gjentar, dette systemet er ikke verdens mest likestilte, og det er ganske urettferdig i grunnen.

Slapp av litt, da

Ja, det tror jeg du har rett i. Nå er det bare to dager til neste sesong av The Crown!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.