Koronalfabetet

Språket er som en tyggegummi og livet er håret. Eller er språket håret som tyggegummien (livet) tidvis fester seg i? Eller er livet en elv og språket alt som stikker opp, uti, nedi, som greiner, for eksempel, som knekkes av og kastes ned i elva for å se om det kommer ut på andre siden av røret? Hva er i såfall røret?

Dette er store spørsmål. Med en bloggsøster som er språkpodcaster og språkelsker, så vil språk være noe vi i Mynte Krusedull stadig kommer tilbake til.

Jeg er for eksempel rimelig sikker på at koronaspråk er noe som Kristin og Helene kommer til å bodde om i den aller nærmeste fremtid.

For selv med stengte grenser både mellom land og kommuner så blomstrer koronaspråket som aldri før. Det er vanskelig å henge med i svingene, spesielt når man sitter helt stille i sin egen sofa og ikke snubler over folk lenger.

Derfor har jeg tatt med den frihet å fortelle om noen nye koronaord som vi har hørt hjemme hos oss.

koronakroppen2020 – har raskt erstattet uttrykket «sommerkroppen2020» og med på kjøpet fikk vi noen kosekilo/angstkilo og ifølge avisene en femti prosent økning i godissalget i butikk.

koronarulling – denne er for alle artistene der ute. Noen artister (de fattigste) har koronarulling til seg selv som erstatning for spillejobbinntektene som de knapt overlever av ellers – andre, aka «musikkeliten» har internettkonsenter med koronarulling til inntekt for Røde Kors eller andre, som Leger uten grenser og kanskje nå også Leger med grenser. Uttrykket erstattet altså turnérulling (for artister) men også russerulling og foreldrerulling spesielt. RIP russetiden som åtteåringen her så fint sa det.

koronakrangel/koronakos – psykologene ser ikke ut til å bli helt enige med seg selv om koronatid kommer til å føre til a: flere barn eller b: flere skilsmisser. Det ene kan jo forøvrig også lede til det andre på et senere tidspunkt, men nettopp denne vekslingen mellom kos og krangel, gjerne i brøkdelen av et sekund, er en viktig læringsprosess for oss tv-tittere. Endelig forstår vi hvorfor alle disse realitydeltakerne oppfører seg og snakker slik de gjør. Innetid og karantene (i likhet med å være på realityloaction) gjør det med et menneske. Ethvert menneske.

hjemmekorontor – mange jobber nå hjemme for første gang og har installert seg med datamaskin og kamera på soverom/gang/kjeller/loft/stue/veranda for å kommunisere med resten av kollegiet i sine respektive hjemmekorontor. Mange muligheter for lol og festlig tankespinn her. Har din kollega egentlig bukse på under bordet? Hva slags hårfarge har hen egentlig? Oi, helt grått? Mørkt? Lyst? Rødt? Snart skal sannheten komme for en dag. Ingen har frisyrer som er samfunnskritiske nok til å komme seg forbi frisørsperringene og inn i det aller helligste.

koronasje – mange av oss opplever at oppdrag blir borte (poff), blir permitterte eller må ta døgnvakter i omsorgsyrker for første gang (hjemmeskolen på småskolenivå). Det blir dårlig med penger (kronasjer) av dette, derav koronasje, som i praksis betyr dårlig inntekt samtidig som koronarulling i sosiale medier forventer MER penger av oss vanlige dødelige. Siste nytt: RUTER vil at folk skal bruke koronasjen til å kjøpe månedskort selv om vi ikke skal reise med trikken. Eh, how about NO?

koronafast – mange minnes med lengsel ord som askefast. Det var jo koselige tider, å være askefast på Island, sammenliknet med å være koronafast i utlandet. Hjem til påske? Glem it.

Kommer du på flere ord med korona i seg? I tillegg har du alle ordene som henspiller på koronautfordringer, men som ikke har ordet korona i seg – mange relatert til «skam» – som «hosteskam», ulike varianter av «hamstreskam» som «dorullskam», «spagkettialacapriskam» og «pappvinskam», og den klassiske «hytteskammen», som kanskje er den verste, hvis man var så uheldige å være en del av den første bølgen med hytteeiere som så på denne perioden som «koronafri» og gjerne ville ta seg en «koronafest» før landet stengte. Too late, José!

Noen er også av mer koselig karakter som»digital fredagspils/digitale bobler», «kaffechat» eller «vinchat», «elektronisk feiring» (bursdag via gruppechat eller FaceTime) eller bare «avstandstur» (gå tur med nær venninne på lang avstand – helst i skog og mark eller annet ulendt terreng).

Eller hva med «avstandsfeiring»? Den er fin. Det vil si at jubilanten befinner seg på en veranda mens maks fem gjester (her må vi huske på at naboene står bak gardinene og teller antall hoder som straks blir delt på SoMe-grupper som for eksempel «Det skjer på Nordstrand») står spredt med minst to meters avstand (igjen, noen følger med) mellom seg og synger «happy birthday» på innpust (så de ikke skal sprute ut noen utrivelige bassilusker). Gavene sprites og sendes så i kurv opp til jubilanten. Hurra!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *