Fan-girl sings the blues

Tenk deg en festival helt uten artister! Er et da festivalen fortsatt en festival? Eller har den blitt noe annet? Ja, værsågod, det var kveldens filosofiske drypp.

Jeg har nemlig vært på festival i helga for å møte en av mine absolutte favorittforfattere, som ikke var der! Ja, værsågod, der har du drypp nummer to.

På årets «God natt, Oslo», (kanskje i fremtiden kjent som «God dag, mann økseskaft»? Neida, joda), var nemlig det største trekkplasteret (i hvert fall for min del) ikke tilstede, men tilstede likevel. Nei, de driver ikke med spiritisme på «God natt, Oslo», men litteratur. Eller «letteratura» som det heter på italiensk. Sånn, så var den leksen unnagjort også!

Her ser dere Lydia Davies på skjermen. Intens nærvær i fravær.

Men hvordan fikk de det til? Jo, det heter Skype. For Man Booker-vinneren fra 2013, Lydia Davies, hun flyr ikke mer. Ørnen har landet. I USA. Inspirert av svenske Greta Thunberg. Så i stedet var hun tilstede via en stor skjerm som hang ned fra taket, mens hennes norske oversetter Johanne Fronth-Nygren samtalte med henne foran publikum (oss) i salen.

Man kan jo kanskje bli litt lei seg over å ikke få kjenne på energien til en av sine favorittforfattere, men jeg har både sett Davies i levende live før, tilbake i 2013 på Litteraturhuset i Oslo (da fløy hun fortsatt), og dessuten, energi kan faktisk oppleves via Skype også. For hennes «telepresence» var såpass sterk at vi kunne merke det fra andre siden av Atlanteren.

At Davies som allerede har slått igjennom som forfatter og oversetter, velger å potensielt legge en brems på sin egen synlighet/karriere/salg/markedsføring ved å bli heime, er kanskje ikke et like stort offer som hvis en ung, uetablert, blodfersk forfatter skulle gjort det samme. Eller hva? Kjør debatt!

Davies selv sa at valget om å ikke fly mer hadde gitt henne mer tid til å skrive, så slikt sett var hun «better off» enn før. Det var «simplifying». I tillegg fikk hun mer tid til å tilbringe i sitt nærmiljø, noe som også har en høy egenverdi for Davies. Men samtidig så sa hun at hun har jo flydd så mye og sett så masse fra før. Men hva med de som nesten aldri har reist eller sett verden?

Vi har kanskje ikke noe valg lenger, uansett? Greta og Lydia synes ikke det. Og som Johanne Fronth-Nygren påpekte – bare 18 prosent av verdens befolkning har noen gang flydd…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.