Arbeiderlitteratur: Common people

Common people dukket opp i et lydboksøk etter Normal people av Sally Rooney, men er ikke det samme.

Det er rett og slett slektsforskning, der Light prøver å spore opp flest mulig av sine forfedre og -mødre. Det er fattigfolk over hele fjøla. Hun finner ut så mye hun kan, og det er ikke så mye. Det finnes ingen «soft papers», altså dagbøker, brev eller slike ting, bare attester. Og andres beskrivelser av hvordan det var å leve i området, institusjonene … Alt i alt var det en grundig og tankevekkende fortelling fra det fattige England på 1800-tallet.

Men den var for lang. Jeg sonet ut en del. For mange ganger repeterte hun seg, og de poetiske delene gjespet jeg av, men inni der var det historiene om hvordan det egentlig var.

Det er så viktig å høre disse historiene, og i alle fall nå på første mai. Det er viktig å vite at fattige ikke er fattige fordi de er late eller dumme eller fordi de vil det. Det er et system, og det systemet må vi gjøre noe med.

Min sterkeste følelse etter å ha lest boken, er at jeg ønsker fortellingen fra vår tids fattige, de i andre land, de som settes inn som gratis arbeidskraft, som ikke kan styre sin egen hverdag, som ikke egentlig har muligheter. Vi skylder dem å høre historiene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *