Chorogi, hvor har du vært i mitt liv?

Ikke i kjøleskapet, i hvert fall. Og ikke i restene av den gamle grønnsakshagen. Der dukker det nemlig opp jordskokker i ny og ne. Nei, det blir litt upresist, de dukker ikke opp i ny og ne, de dukker opp på høsten, rett ved siden av huska, og vi burde sikkert bare fjerne den huska, selv om barna fortsatt bruker den, fjerne huska og la jordskokken fra briske seg i fred.

Bildet er fra amazon.com, for der kan du også kjøpe knoller, men jeg ville ikke tatt sjansen på knoll i posten, for da blir det fort knoll og tott med sykdommer og fortolling og fanden og hans oldemor, hvis du skjønner hvor jeg vil hen med denne i overkant lange bildeteksten?

Jeg har smakt jordskokk, ja. Jeg vet hva den smaker, og jeg liker smaken, spesielt i suppe, sammen med potet og litt purre, kanskje, men jeg synes smaken er litt vanskelig å beskrive. Jordskokken har også et artig navn. Men det var helt til jeg fikk CHOROGI kastet mot meg i sosiale medier. Knollgrønnsaken fra østen. Nå på vei til en hage nær deg, og derfra inn i munnen din. Typ.

Chorogi. DYRK GOURMETGRØNNSAKEN CHOROGI ropes det til meg fra instagram. Nå har vi unike setteknoller inne, roper de fra for eksempel Sørbråten Gård i Maridalen. KJENT PÅ (?) FRANSKE GOURMET RESTAURANTER MEN UKJENT HER HJEMME. Ropes det, med tegnsettingsfeil og orddelingsfeil og atter andre feil midt i fleisen.

Jeg puster lettet ut. Helt ukjent her hjemme, altså! Ingen grunn til matskam, med andre ord.

Men hva i all verden er chorogi, annet enn gourmet? At den smaker litt kastanje og er lik jordskokken ellers, hjelper meg ikke nevneverdig. Ei heller beskjeden om å spise rå, steke, sylte eller bake. Chorogi-kake?

(ti minutter med googling senere…)

På matbloggen Pham Fatale (!) lærer jeg at chorogi er en østlig rotgrønnsak, og av fotografiet ser den ut som en ti centimeter kort Michelin-mann.

Chorogi ble importert til Frankrike fra Japan rundt det nittende århundret, og ble der kalt crosne, etter et område nær Paris (Essone-regionen). De som er så heldige at de frekventerer fine franske restauranter kan ha smakt på grønnsaken der, gjerne sautert, og med sin spesielle fasong så kan du jo bare tenke deg hvor artig det kan se ut. Hvis du kjøper dem på marked i Frankrike kan de koste 35 euro kiloen eller mer, og med dagens kurs tilsvarer det en kilopris på 338 kilo. Det er jo en stiv pris for en grønnsak. Økologiske gulrøtter for eksempel, koster cirka 36 kroner kiloen. Noe å tenke på. Kanskje starte egen-dyrking? Kanskje bli lokal chorogi-baronesse? Mogul? Hvorfor ikke?

Den har nemlig ikke bare stiv pris, chorogien, den inneholder også masse protein og betain, en aminosyre som har fått mye oppmerksomhet i det siste fordi man tror stoffet kan virke prestasjonsfremmende. Tradisjonelt sett har stoffet blitt brukt for å bedre fordøyelsen og har vært kjent for å ha en stressdempende effekt. Ordet «chorogi» betyr «longevity» på engelsk, som man vel igjen kan oversette med «noe som varer/lever lenge» på norsk, eller «lengevarende», men det er ikke et ord, så det blir juks.

Chorogi-setteknoller kan du kjøpe nå, hos for eksempel plukkselv.no. Kjøper du en pakke med fem setteknoller for 149 kroner kan det på sikt bli en hel chorogi-åker! De sprer seg lett, så vær forsiktig, men ivrig på samme tid. Lykke til.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *