Hvordan og hvorfor jeg leste 35 bøker på 3 måneder og hvorfor det gjorde meg til et bedre menneske

Ja, tittelen er fremprovosert av dette leserinnlegget. Kent Mogstad har lest 75 bøker i 2018, og forteller at det ble altfor mye, og han burde heller lest ti av bøkene fem ganger hver. Han skrudde opp lyttehastigheten på lydbøker og kom seg gjennom en lang liste bøker. Sympatisk nok er hele listen vedlagt, så jeg kan kjapt telle av 7 av 75 var skrevet av kvinner og 2 av 75 er utenfor vestlig kulturkrets.

KAN DET VÆRE, Kent Mogstad, at du ikke ble klokere, smartere eller visere fordi du hovedsakelig leste gamle bøker av menn fra Vesten? For all del, vi trenger bøker som bare er digge å lese, som vi kjenner oss selv igjen i og skjønner mer av vår egen hverdag av. Men det er ikke den som gjør oss til bedre mennesker.

Å lese Yaa Gyasi i februar gjorde meg til et bedre menneske. Hun er imidlertid født i Ghana i 1989.

Siden nyttår har jeg lest 35 bøker. Jeg leser raskt, og mener ikke at du ikke kan bli et godt menneske uten å lese mye, men bare … slutt å scroll og begynn å leve i trykksverte. Jeg har grini med Tom Malmqvist, ridd i Australia med Nevil Shute og blitt drept og partert med Sara Stridsberg.

At jeg ikke hadde lest Maus før, er jo egentlig bare pinlig, men jeg trodde det var for tung. Den er ikke det. Les tegneserier, Mogstad! Både den og Belonging har endret hvordan jeg tenker og er.

Ok, så er bare 10 av 35 bøker på min foreløpige 2019-liste skrevet av menn. Jeg skulle også gjerne lest flere ikke-vestlige forfattere, men etter å ha fått pusten slått ut av meg av Mazeen Maroufs Vitser til soldatene trenger jeg en pause. Det er helt greit. Jeg leser ikke for å imponere. Jeg leser ikke for å komme meg gjennom en liste med bøker jeg BURDE ha lest. Jeg leser som en gal fordi hver gang jeg plukker opp en ny bok, blir jeg litt klokere.

LEST I JANUAR, FEBRUAR OG MARS

Bränn alla mina brev – Alex Schulman 01.01

Nora eller brinn Oslo brinn – Johanna Frid 07.01

Hvor lagde jeg babyen – Julia Lahme 13.01

Hjerteforeldre – John Gottmann 14.01

Grønne greier – Jenny Jordahl og Ole Mathismoen 23.01 

Bernard banker på – Ellen Mari Thelle 24.01

Er mamma egentlig et menneske – Kirsti Kraft – 26.01

Fra farskapets historie i Norge – Jørgen Lorentzen 26.01

Kjære Karoline – Eivor Evenrud 26.01

Spør Vera – Vera Micaelsen 26.01

Du og barnet – Schibbye og Løvlie 26.01

I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv – Tom Malmquist 28.01

Feministfällan – Nina Åkestam 03.02

Møkkamamma – Tuva Jorfald 05.02

En by som Alice – Nevil Shute 05.02

Det er lenge til skumring – Tharaniga Rajah 06.02

Ungene våre – Åse Gruda Skard 07.02

God pappa – Peder Kjøs 08.02

Maus – Art Spiegelmann (o. Alexander Leborg) 12.02

Når jeg drikker – Martin Svedman 15.02

Bröderna Lejonhjärta – Astrid Lindgren 16.02

Lukta av klor – Kaja Kvernbakken 17.02

Om muser og menn – Marta Breen 20.02

Alfabet – Inger Christensen (o. Liv Lundberg) 20.02

Hotell Montebello – Rebecca Wexelsen 20.02

Belonging – Nora Krug 23.02

Homegoing – Yaa Gyasi 25.02

Kjærlighetens Antarktis – Sara Stridsberg (o. Monica Aasprong) 06.03

Praktika for blivna foräldrar – Agnes Wold, Cecilia Chrapkowska 11.03

Morskap – Sheila Heti (o. Johanne Fronth-Nygren) 12.03

Dear Evan Hansen – Val Emmich et.al. 17.03

Nuckan – Malin Lindroth 18.03

Vitser til soldatene – Mazen Maroof 20.03

Hjälp jag är utmattad – Clara Lidström og Erica Dahlgren 21.03

Mansfield Park – Jane Austen 22.03

Holder på med

Idioten – Elif Batumann

Kalmars jägerinnor – Tove Folkestad

Anna Karenina – Leo Tolstoj

PS. Som du kanskje legger merke til, har jeg noen dager kokt hodet med foreldrebøker. Det er ikke fritidslesing, men fordi jeg holdt på å skrive Feltnotater fra småbarnslivet.

Bli med i samtalen

1 kommentar

  1. Jeg ser at du ikke har kommentert språket han har lest og hørt på. Fortrinnsvis engelsk?
    Jeg er med på at det fins tider for å lese sakte, og at heseblesende boksluking uten noe særlig tid til refleksjon blir feil i lengden (opplevd selv)! Men lydbøker er kanskje ikke det rette mediet for refleksjon…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *