Ikke moteløs

OMG har dere sett bildene fra Paris, eller Pariii som det uttales med en r som er fransk, så klart? Ikke? Da følger du feil folk på insta. For denne uka har det rullet og gått COUTURE, et ord man ikke skal si for raskt, for da høres det som om du sier GÅTUR. typ: «Mormor, jeg elsker COUTURE, kan jeg få arven på forskudd?» Mormor:»Jeg vet at du elsker å GÅ TUR, men det er da gratis?»

Ha, ha, ha, jeg legger inn litt latter her, i tilfelle du ikke forsto at det var en vits! Mormor er død for lenge siden, og vår familie er ikke «Arvingarna». Men altså, helt personlig så elsker jeg både COUTURE og det å gå tur. Donc, her kommer det.

For de uinnvidde, haute couture visningene skjer to ganger i året, i Paris, lysenes by, men ofte også linsenes by, og ikke minst linselusenes by. Dette er klær som virkelig ikke er beregnet på kvinnen i gata. Og det er her, under haute couture visningene, at mote blir kunst, er kunst, de to tingene smelter sammen, slik som lårene dine gjør det på trikken en varm sommerdag og du har på deg kjole, og tanker om brukervennlighet, komfort og «kan denne vaskes på 60 grader?» er latterlige. Alle vet jo at man må lide for kunsten.

Getty Images Iris Van Herpel

Jeg var selvsagt ikke i Paris og så dette med mine egne blodskutte øyne. Tyværr, jeg lå jo til sengs med herr Lumbago og fru Isjias, eller hva de kaller seg, ryggtorturistene. Uansett, fra sengekanten og fra sofaen, har jeg via skjermen observert eventyret i Paris.

Her kommer mine topp tre favoritt-show:

Førsteprisen, som er en imaginær blomsterbukett av glowsticks, går til nederlandske Iris van Herpel. Sko som lyser i mørket, klær som likner på skyer, sjødyr, blodfortynnende medisiner, yes, my kind of fashion fix. Google it!

https://www.vogue.co.uk/shows/spring-summer-2019-couture/iris-van-herpen/collection

På en god nummer to kommer Valentino, med nålmester Pierpaolo Piccioli leverer det stikk motsatte av Herpels moderne teknologiske og avantgardistiske sprell, men scorer like høyt på andre enden av skalaen. Han er gamlis men grandis, og når han samtidig leverer en line-up av modeller der det overveldende flertallet ikke er kaukasiske stilker, ja da er det bravo, bravo, bravissimo! hele veien fra meg i hvert fall. Legg merke til de freske fargene også her, minner meg om refleksvestene som ungene tasser avgårde med hver morgen. Ja, fargene, ikke noe annet. Og øyenvippene! Max volum, slik vi kjenner til fra skiturer i Østmarka når det biter skikkelig. Da får både skjegg og vipper lange rimfranser. On trend.

Okei, å velge seg en bronsevinner i Haute Couture smørgåsbordet er ikke lett. Jeg var fristet til å bare si Chanel, siden det var artig med badedrakt som brudekjole, og ekstra artig med hårsvissene som i følge Kristin selv gjør henne spot on trendene hver eneste morgen uten å ha vært i nærheten av stylingsverktøyene (for jeg vet du har et arsenal, Kristin), men je suis desolé, Karl, jeg vet du ikke føler deg helt i form, så du sjekker vel ikke bloggen vår uansett, tredjeplassen går til Viktor & Rolf!

Åh, jeg kunne liksom se for meg at Viktor Horsting og Rolf Snoering ble glade, et lite øyeblikk. Men nei, i stedet sier kjolene deres bare…

Getty Images

Så der fikk du den, ukens definitive motesnakkis, Victor&Rolf som får klærne til å bokstavelig talt «snakke for seg». Men likevel er de «more than words» for de er jo også kjoler. Tenk om man kunne kjørt hele Viktor&Rolf showet opp foran Slottet i det Erna og hennes ministerium valset ut på plassen der? Det hadde vært noe. «Go to Hell» (kadisj!) og finn en trønderminister, eller to. Eller bare, «Fuck this, I´m going to Paris». L ámour Fou. «I want a better world». Ja, gjett om vi gjør!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.