Den lille, men uhøytidelige, sjokoladetesten

Hvis man er for glupsk, og spiser for mye sjokolade, så vet vi jo alle hva som skjer, takket være Roald Dahl og hans «Charlie og sjokoladefabrikken». Hvis du ikke lar deg avskrekke, men faktisk siden barndommen har drømt om å drukne i sjokolade kan sjokoladespa være noe for deg. På solsiden spa koster det 1230 kroner. Man kan kjøpe mye sjokolade for 1230 kroner. Eller dra på spa. Velg selv.


Matsvinnet skal ned! Koste hva det koste vil. Om vi så må dytte i oss skammelige mengder sjokolade. Vi kaster ikke mat. Når godtefabrikken har smågodt til overs, som snart går ut på dato, for eksempel, hva gjør den da? Lar sjokoladefabrikken bake den inn i melkesjokolade. Når potetgullfabrikken har en eske full av feilvare som har blitt skadet, aka knust, fordi noen har falt baklengs inn i en pappeske, hva gjør den da? Lar sjokoladefabrikken bake den inn i melkesjokolade.

For hvordan dukker ellers alle disse nye produktidéene opp? Finner de dem bare på helt ut av det blå?

Jeg aner ikke. Men en ting vet jeg. Man blir nysgjerrig på hvordan disse greiene smaker. Så i god gammeldags forbrukerinspektørene-ånd har jeg tatt på meg oppdraget med å teste to nye sjokoladehybrider som dukket opp i en matvarebutikk nær meg.

  1. SørlandsCHIPS Melkesjokolade med biter av Sørlandschips, heretter kalt Chips
  2. Melkesjokolade Tutti Frutti, heretter kalt Tutti

For å få litt hjelp har jeg fått med meg fire erfarne sjokoladespisere:

Det er Petra på ti år, Olav på åtte år, Gustav på sju år, og Geir på trettisju. Og så meg da. 

Sånn har vi gjennomført testen:

Ale har fått et glass vann og to stk sjokoladebiter. En bit av hver. Drikke vann mellom. Gi terningkast. Etter å ha smakt på biten i fred og ro, uten å kommunisere med de andre testerne, har alle hvisket sine resultater inn i øret på meg. Med dommere, og med barn, er dette veldig viktig. Vi lar oss alle påvirke. Slik du nå kanskje blir påvirket av å lese denne teksten! Tenk på det. Uansett. Ingen kommentarer fikk unnslippe, karakteren rett ned på papiret. Slik ble det.

Petra: Chips: Terningkast 4

Olav: Chips: Terningkast 6

Gustav: Chips: Terningkast 6

Geir: Chips: Terningkast 3

Meg: Chips: Terningkast 3

Totalsum: 22 poeng del på 5, er lik snittpoengsum 4, 4.

Petra: Tutti: Terningkast 4

Olav: Tutti: Terningkast 5

Gustav: Tutti: Terningkast 6 – men ville gjerne redusere til terningkast 3 da han oppdaget en rar klump inni sjokoladen.

Geir: Tutti: Terningkast 4

Meg: Tutti: Terningkast 4

Totalsum: 20 poeng del på 5, er lik snittpoengsum 4.

Du synes kanskje det er litt mystisk at Gustav på sju umiddelbart gir begge sjokoladene terningkast seks. Slik er det når man elsker sjokolade og er barn. Får jeg godteri på en mandag? Terningkast seks! Ja, ja.

Vinneren er derfor, knepent, Sørlandschips, når det er tre barn mot to foreldre til stede.

En liten anmerkning:

Oss i mellom. Selv følte jeg at Sørlandschipssjokkisen smakte som fattigmanns-smash, så som en mer erfaren sjokoladespiser enn mine barn, som dessverre aldri har smakt Smash, så ville jeg heller valgt Smash enn denne, hvis du er fysen på noe salt inni sjokkisen din. Denne minte meg om nachspiel der man blir så desperat at man slikker de tomme godteriskålene en etter en, og ender opp med en utilfredsstilt og ganske matt følelse av …smuler. Jeg hadde faktisk en større glede av tutti Frutti – den minner om følelsen du får når du står og venter på trikken og romsterer i din egen romslige boblejakkelomme og finner to stykk løse godtebiter – en sjokolade, og en ubestemmelig gummi. Så spiser du begge, hiver dem inn samtidig, for der kommer trikken og du skal på. Slik smaker det. Og det er jo ikke så verst?

Hvis du er et barn, eller en slags sjokoladejomfru som aldri har smakt noe særlig sjokolade, så kan du jo bare kaste deg ut i det og kjøpe begge to for moro skyld. Hvis du derimot er en sjokoladeconnaiseur, bla deg gjerne videre i sjokoladebunken, for når sjokolade får terningkast 4, så er det labert. Takk. Det var alt fra sjokoladetesterne på Sjokkisfjell.

Bli med i samtalen

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *